Meny

Här tar tjejerna plats

Här tar tjejerna plats

På Ållebergsgymnasiet i Falköping syns en liten ökning av tjejer som går bygg- och elprogrammen. Skolan har även tillsatt en förstelärartjänst där det ingår att jobba mer med rekryteringen av tjejer till traditionellt manliga yrkesutbildningar.

Maria Wetterström Stålarm är lärare på elprogrammet. För en del år sedan gick hon själv på skolan. Nu när hon är tillbaka igen funderar hon mycket på hur hon kan bidra till att fler tjejer söker till utbildningarna som vanligtvis nästan bara killarna går. Efter att ha skickat in en ansökan till skolans ledning fick hon ett tvåårigt uppdrag att som förstelärare jobba vidare med frågan inom bygg-, el-, fordons- och industriprogrammen. Förhoppningen är att erfarenheterna som kommer ut av arbetet sedan ska kunna användas för att locka killar till skolans tjejdominerade program.

– Det jag har gjort hittills är att ha anordnat yrkeskvällar bara för tjejer inför gymnasievalet. På dem har jag även bjudit in yrkesverksamma kvinnor som har fått berätta om hur en vanlig arbetsdag för dem kan se ut. Nu i höstas var det bland annat kvinnliga snickare, elektriker, betongarbetare fönsterhantverkare här. Några av tjejerna som redan går på skolan var med och visade runt och svarade på frågor, berättar hon.

El-läraren Maria Wetterström Stålarm funderar mycket på hur hon kan bidra till att fler tjejer söker sig till utbildningen.
Foto: Johanna Åfreds

Eftersom Maria Wetterström Stålarm fick sitt uppdrag i somras vet ingen ännu hur satsningen på ett öppet hus bara för tjejer har slagit ut. Först när höstterminen startar 2018 vet de svaret. Tydligt är i alla fall att under hösten 2017 började fler flickor än någonsin på yrkesprogrammen, även om de fortfarande är väldigt få.

– Många av tjejerna på högstadiet tänker inte ens yrkesprogram. Det är inte ett alternativ. Säger jag ordet elektriker ser man inte en yngre tjej framför sig, detsamma gäller för snickarna, säger hon.

För att orka igenom de mansdominerade utbildningarna som tjej måste man ha ett stort intresse för yrket, menar hon.

– Sen 2008 när jag började här har jag bara haft en enda tjej som har gått ut. Det kan kännas ensamt som tjej både på skolan och ute i yrkeslivet.

Andra satsningar som måste till för att locka tjejer anser Maria Wetterström Stålarm är att det blir obligatoriskt med ett besök på yrkesprogrammen inför gymnasievalet. Det krävs också välutbildade studie- och yrkesvägledare som själva inte har fördomar om utbildningarna.

– Fördelen på Ållebergsgymnasiet är att vi har studie- och yrkesvägledare som jobbar både här och på högstadiet.


Ingen tanke på att hoppa av

Maria Wetterström Stålarm hade själv aldrig en tanke på att hoppa av elprogrammet när hon gick där.

– Redan i nian var jag helt säker på att jag ville bli elektriker.

Men efter 6-7 år i yrket kände hon ändå att det räckte. Allt jobb över axelhöjd ledde till nackproblem, även om hon är noga med att understryka att det finns många hjälpmedel som gör att det inte är ett tungt yrke. Jobbet på ett litet företag i Falköping ledde henne hem till både privatpersoner och ut på större byggen.

– Kunderna trodde att jag var elev från skolan. De vände sig väldigt ofta till min manlige kollega istället när vi jobbade två och två. Det blev vardag för mig. Jobbade jag själv fick jag ofta en massa extra hjälp, särskilt av privatpersoner som till exempel ville bära saker åt mig. Jag upplevde ofta att jag behandlades på ett annorlunda sätt för att jag var kvinna. Men aldrig av mina kollegor. Bland dem var jag en i gänget, berättar hon.

Vissa av erfarenheterna har hon med sig i skolan.

– När jag fixar APL-platser tänker jag till lite extra. Jag skickar inte en tjej till ett enmansföretag som drivs av en äldre man, särskilt inte efter Metoo. Att skicka en kille är en helt annan sak. Men i klassen för övrigt behandlar jag tjejer och killar lika, säger Maria Wetterström Stålarm.


Louise Gundersen och Kim Wahlström.
Foto: Johanna Åfreds

Byggindustrin sitter ner med Kim Wahlström och Louise Gundersen som går årskurs 1 på byggprogrammet. I ettan går två tjejer till, men just denna dag är de på plåtslagarpraktik i Skara. Kim Wahlström berättar om sin väg in på byggprogrammet:

– Jag gick handelsprogrammet en månad i höstas men bytte över till bygg. Jag vill jobba praktiskt och har man gått bygg behöver man inte gå någon mer utbildning efteråt och det är bra. Tjejer ska inte vara rädda för att börja på bygg, jag trivs jättebra. Många tror nog att de måste kunna en del om bygg innan den börjar men så är det inte. Man lär sig efterhand och så måste man tänka på att på de andra gymnasieutbildningarna så kan man ju heller inget särskilt när man börjar, säger hon.

Louise Gundersen var till att börja med ensam tjej på bygg under några veckor höstterminen 2017. Det var innan de andra tre tjejerna bytte över till bygg och de blev rekordmånga flickor på programmet. Tidigare har det bara varit enstaka tjejer som gått bygg och vissa år har ingen alls ansökt.

– Jag hade ingen aning om vad jag skulle välja till gymnasiet och jag kände ingen i Falköping eftersom vi flyttade hit från Varberg. Jag tog bygg för jag trodde att det skulle vara lätt att lära känna folk på bygg. Har man valt bygg så lär man sig något som kan vara till nytta sen i livet även om man inte vill jobba som snickare, tänkte jag. Om man ska renovera hemma till exempel.

Men allteftersom höstterminen gick insåg Louise Gundersen att bygg inte var något för henne. Hon är nu på gång att hoppa av och börja om gymnasiet på något annat program till hösten 2018.

– Jag vill verkligen säga att det inte är något fel på bygg, det var mest att jag kände att det inte var något för mig. Klassen är bra och lärarna med. Jag var enda tjejen på programmet två veckor i början av höstterminen innan de andra tre tjejerna bytte över hit. Det var helt okej.


Praktiken höjdpunkten

Praktiken i höstas har varit höjdpunkten hittills tycker både Louise och Kim.

– Jag var på Asplunds Bygg som är ett mindre byggföretag och monterade kök i ett hus. Jag fick verkligen jobba med allt, säger Kim Wahlström.

Louise Gundersen var på företaget R Golv som var inhyrda på Skanskas renovering av bostäder.

– Det var väldigt häftigt och just att de hade krav på hjälm och glasögon gjorde att det kändes seriöst. Det var så mycket folk på samma ställe och jag är imponerad över att allt fungerade så väl som det gjorde. Jag fick flytspackla bland annat. I efterhand känns det coolt att åka förbi utanför och kunna säga att där har jag jobbat, säger hon.


Uppskattat med tjejer

De diskuterar vidare sinsemellan om hur de bemöttes på praktiken och vilken reaktion de fick när de berättade för familj och vänner att de skulle gå bygg på gymnasiet.

– Jag fick höra rätt så många gånger av arbetsledare och platschef på praktiken att det är bra med tjejer för de är mer ordentliga än killar. Jag vet inte om det stämmer eller om det mer ett rykte, säger Louise Gundersen.

Hon fortsätter:

– Jag tror inte att det är något fysiskt problem att jobba som snickare som tjej. Vi har pratat på utbildningen om att det finns mycket bra hjälpmedel idag så det är inte så att man måste vara så stark.

Catalina Floberg som går i tvåan på byggprogrammet ansluter.

– Mina föräldrar blev chockade när jag sa att jag skulle gå bygg för innan hade jag alltid sagt att jag ville bli stylist, säger hon.


Catalina Floberg.
Foto: Johanna Åfreds

Klasskompisarna i nian frågade henne om hon trodde att hon skulle klara att bara gå med killar. Men när de insåg att jag verkligen ville gå bygg så tyckte de bara att det var coolt, berättar hon.

–  Men studie- och yrkesvägledaren och några andra vuxna tyckte att jag kastade bort mina poäng när jag valde bygg för jag hade ganska höga poäng från högstadiet. Ibland har jag nog helt enkelt fått förklara mig lite extra om varför jag som tjej valde bygg, hade jag valt till exempel samhälle hade det nog varit annat.

Catalina visste redan i åttonde klass att hon skulle gå bygg.

– Jag hade träslöjd i skolan och tyckte det var kul. Men jag ville bygga något större än fågelholkarna där. När jag började här var jag första tjejen på tre år. I början undrade jag om jag skulle känna mig jätteensam men jag tycker att jag har klarat mig ganska bra. Men det skulle vara kul med några fler tjejer.

Hon tycker att andra tjejer inte borde tveka.

– Nej, sök! Jag trivs jättebra och mina förväntningar har uppfyllts om hur roligt det skulle vara. Byggindustrin behöver fler tjejer så det är lätt att få jobb.

 

Roligt med el

Ida är en annan ung tjej som går i ettan på elprogrammet på samma skola. De är två tjejer i ettan men inga i de andra årskurserna.

– Jag har alltid haft lättare att umgås med killar så för mig spelar det inte så stor roll att det är få tjejer.

 

Vad tror du krävs för att fler tjejer ska söka?

– Dels att man får lära sig mer om el på högstadiet och så att fördomarna tar slut om att tjejer inte kan vara elektriker. Många vill nog inte heller vara ensam tjej i klassen eller på jobbet.

Inför gymnasievalet visste hon inte vad hon ville bli, bara att det skulle vara ett yrkesprogram.

–  Bygg var inget för mig för jag gillar inte höjder men när jag tänkte tillbaka på när vi hade el i högstadiet tyckte jag att det var jättekul och valde det. Och så tycker jag om NO-ämnen och att det är kul med den teorin.

Den reaktion hon möttes av när hon sade att hon skulle gå el liknar tjejerna på bygg.

– I min klass sa de att va, ska du gå el, men varför? Men mamma tyckte att det var ett bra yrke, att det är stadigt och finns jobb och att man tjänar bra. Hemma känner de att så länge jag är glad och trivs så är det bra, säger hon.

Tjejerna på Ållebergsgymnasiet

Catalina Floberg

Ålder: 17 år.

Utbildning: Årskurs 2, byggprogrammet, Ållebergsgymnasiet, Falköping.

Bor: I Floby.

Mål: Att jobba som snickare. Eventuellt vidareutbilda mig till plåtslagare.

Det bästa med bygg: Att det är mycket praktiskt och att man får jobba med kroppen. Och få bygga något som man vet kommer stå kvar och andra kan ha nytta av.

Intressen: Tränar och tävlar i Islandshäst och är ungdomsledare med inriktning friluftsliv i Svenska Kyrkans Unga. Är även aktiv i Försvarsutbildarna och Bilkåren och vill bli hemvärnssoldat i framtiden.

 

Kim Wahlström

Ålder: 16 år.

Utbildning: Årskurs 1, byggprogrammet, Ållebergsgymnasiet, Falköping.

Bor: I Gudhem.

Mål: Att bli snickare och jobba med nyproduktion eller renoveringar.

Intressen: Åka epa-traktor och vara med vänner.

Det bästa med bygg: Gemenskapen, att vi har roligt tillsammans.

 

Ida

Ålder: 16 år.

Utbildning: Årskurs 1, elprogrammet, Ållebergsgymnasiet, Falköping.

Mål: Att klara ETG-certifikatet när jag går ut gymnasiet. Då behöver man inte gå som lärling utan är färdigutbildad elektriker direkt.

Intressen: Måla (helst realistiskt och anime), hund och reptiler.

 

Bygg- och anläggningsprogrammet
 • Antalet elever i årskurs 1 har minskat från 5923 stycken 2011/2012 till 4375 stycken 2016/2017.
 • Andelen kvinnor minskade under samma period från 9,2 % till 8,7%.
 • Flest kvinnor väljer inriktningen måleri. Där gick 1054 män och 350 kvinnor 2016/2017. Inom husbyggnad var bara 226 kvinnor och 5197 män.
 • Ungdomar med examen från bygg- och anläggningsprogrammet och fordons- och transportprogrammet hade i störst utsträckning av alla gymnasieprogram etablerat sig ett år efter avslutade gymnasiestudier. 54 procent hade jobb.
 • Det finns enligt Skolverkets rapport ”Det svåra valet” skillnader i hur pojkar och flickor väljer gymnasieutbildning. Detta är särskilt tydligt i valen av yrkesförberedande program, där pojkar söker till utbildningar inriktade mot bygg-, fordon- och industri, medan flickor söker mot barn, vård och omsorg. En förklaring som förs fram till den ojämna könsfördelningen är uppfattningar om vilka yrken som är lämpliga för flickor respektive pojkar. Avhopp och byte av program är vanligt bland elever som läser en utbildning med överrepresentation av det motsatta könet.
 • Av de som gick på bygg- och anläggningsprogrammet 2015/2016 bytte 5,8% av pojkarna program jämfört med 14,8 % av flickorna.

Källa: Skolverket

Idéer för att locka kvinnor

När Byggnads anordnade temadagen ”En byggbransch för alla” i februari fick deltagarna skriva upp sina förslag i frågan på lappar. Byggindustrin dokumenterade synpunkterna som kom fram när frågan ”Hur kan vi göra byggutbildningarna mer attraktiva för kvinnor” ställdes:

 • Bättre jargong hos lärare?
 • Ha utbildningar bara för kvinnor?
 • Marknadsför byggsektorns reella kompetensbehov-”social kompetens ej muskler”.
 • Hitta och presentera goda exempel på kvinnor i byggbranschen.
 • Skapa ett bra klimat och attityder på arbetsplats och utbildning. Inkluderande.
 • Kvinnliga handledare på praktik. Garanterad anställning på plats med kvinnor.
 • Sikta på branschsegment, inte hela branschen.
 • Samarbeten med företag som tar ansvar för jämlikhet.
 • Storytelling, lyft fram goda exempel, visa på värdet för både individ och grupp.
 • Tala om den ”höga lönen”.
 • Marknadsför företag och förebilder som har en ”fräsch” kultur.
 • Marknadsför bredden och variationen i yrket.
 • Kvinnliga lärare.
 • Visa på karriärmöjligheter.
 • ”Bygga samhället” snarare än ”bli snickare”. Höj blicken!
 • Omvänd diskriminering. ”Gynna kvinnorna på rimligt sätt”.
 • Sök via sociala medier.
 • Bilder på hemsidan ska visa både män och kvinnor.
 • Preparera och medvetandegöra SYV (studie- och yrkesvägledare) mer.
 • Genusneutrala yrkesbeskrivningar.
 • Skilj ej på utbildning och bransch. Branschen måste också bli attraktiv.
 • Mentorskap där mentorn är medveten om att kvinnor behöver uppmuntras och välkomnas extra.
 • Könsöverskridande arbete börjar i grundskolan.

Bostäder åt ekonomiskt svaga hushåll viktigaste frågan

Byggindustrin har frågat ett antal intresseorganisationer om det kommande byggåret.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/bostader-ekonomiskt-svaga-hushall-viktigaste-fragan-27686

Spridda röster om byggåret som gått

Vi har frågat ett antal intresseorganisationer om hur de minns 2018.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/spridda-roster-om-byggaret-som-gatt-27684

Så minns vi byggåret 2018 – andra halvåret

Byggindustrin gör en sammanfattning av några av de stora bygghändelserna under 2018.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/sa-minns-vi-byggaret-2018-andra-halvaret-27664

Så minns vi byggåret 2018 – första halvåret

Byggindustrin gör en sammanfattning av några av de stora bygghändelserna under 2018.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/sa-minns-vi-byggaret-2018-forsta-halvaret-27663

Fullfjädrad bil efter lyckat samarbete

Femte generationen av Opel Combo är mycket lyckad enligt Byggindustrins testförare.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/fullfjadrad-bil-efter-lyckat-samarbete-27611

Västerås byter ångkraft mot nya plusenergihus

WEBB-TV: Nu nomineras plusenergihusen i kvarteret Neptun till Årets Bygge 2019.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/vasteras-byter-angkraft-mot-nya-plusenergihus-27622

”Rålis” anpassas för att möta skyfall

Nya tankar börjar slå igenom i byggsvängen.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/ralis-anpassas-att-mota-skyfall-27606

En revolution för den svenska ventilations-branschen

Annons.
Dubbel så snabb installation och hälften så stort klimatavtryck.
http://byggindustrin.se/sponsrat/vilpe/en-revolution-den-svenska-ventilationsbranschen-26887

Startskottet för det nya Kiruna är en kristall

WEBB-TV: Den första byggnaden i Kirunas nya centrum nomineras till Årets Bygge 2019.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/startskottet-det-nya-kiruna-ar-en-kristall-27595

Han visualiserar framtiden med ny teknik

Juan Gauthier hade jobbat 15 år i spelbranschen innan han började arbeta för Skanska.
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/han-visualiserar-framtiden-med-ny-teknik-27577

Stadskärnorna mår bra enligt rapport

Rapporten visar på ökade omsättningar för verksamheterna i flera städers centrum.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/stadskarnorna-mar-bra-enligt-rapport-27573