Meny

Här driver branschen sina egna gymnasier

Här driver branschen sina egna gymnasier

När bransch- och arbetsgivarorganisationen Maskinentreprenörerna (ME) tröttnade på att gymnasieutbildningarna inte höll måttet tog de saken i egna händer. I dag driver de åtta gymnasieutbildningar runtom i Sverige. Tidningen Byggindustrin gjorde ett besök på skolan i Bålsta.

 – Det har blivit ett verkligt lyft för oss. Våra maskiner är till exempel inte äldre än ett år, säger läraren Christer Gartmon.

I ett gyttjigt industriområde i Bålsta ett par mil utanför Stockholm råder full aktivitet. Förstaårseleverna på bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning mot maskinförare, eller anläggningsförare som inriktningen heter formellt, har lektion. De lossar, lastar och gräver under övervakning av sina lärare. Under dagen har de även haft prov i mät- och ritningsteknik och strax följer ett pass med service av maskinerna som ska fettas, nycklar ska smörjas och hytterna tvättas invändigt. På frågan om varför de valde maskinförarinriktningen svarar de:

 

Eleven Jesse Kuusinen rundsmörjer.
Foto: Johanna Åfreds

– Hela min familj i tre generationer har kört grävmaskin. Pappa kör och min bror har också eget företag, säger Linus Borgh.

– Jag har varit intresserad av stora maskiner sen jag var liten. Jag ville vara i byggbranschen, säger Carl Ljungström.

– Jag orkar inte sitta i skolbänken hela veckan. Det här är kul, säger Emil Hild.

– Jag ville gå någonting inom bygg och har alltid tyckt att maskiner har varit coola, säger Elis Larsson.

Här bygger Maskinentreprenörerna ett nytt ME-center i Bålsta strax intill den nuvarande skolan. Byggnaden ska vara klar i november 2018 och innehålla både gymnasiets lärosalar och bygghall och de utbildningar inom Komvux och annan uppdragsverksamhet.
Foto: Johanna Åfreds

Ungefär halva skoltiden första året tillbringar de med praktiska moment ute i industriområdet. De andra dagarna har de svenska, engelska, matematik och andra mer teoretiska ämnen på den stora kommunala gymnasieskolan i Upplands Bro. Innan Maskinentreprenörerna (ME) tog över skolan var yrkeslärarna anställda av kommunen. Idag är det ME som är deras arbetsgivare.

– Nu känns det att det satsas. Vi har ett avtal med en maskinleverantör från branschen och de har försett oss med helt fräscha grejer med fullserviceavtal. Det är väldigt viktigt att eleverna får lära sig det senaste, det går inte att ha tio år gamla maskiner, konstaterar läraren Christer Gartmon.

Han hade egen byggfirma i femton år, har kört en hel del lastbil och grävt för fiber på senare år. För fyra år sedan sadlade han om till yrkeslärare och hann vara anställd av kommunen cirka ett år innan ME tog över.

– Det är kortare beslutsvägar nu och det känns skönt. Då var det att man skulle säga till rektorn, det skulle upp i bildningsnämnden och innan de fattat viktiga beslut hade det gått flera år, säger han.

En annan fördel som kommit av ME:s inblandning tycker han är att det blivit mycket lättare att hitta praktikplatser när det är dags för APU.

– Företagen ställer upp på ett annat sätt. De känner mer ansvar och att det här är deras egen utbildning, säger Christer Gartmon.

Maskinentreprenörerna (ME) driver åtta gymnasieutbildningar inom bygg- och anläggningsprogrammet, berättar läraren Christer Gartmon.
Foto: Johanna Åfreds

Magnus Andersson har på samma vis som Christer Gartmon varit lärare på maskinförarutbildningen. Numera är han ME-anställd och skolchef över fem av utbildningarna som de tagit över i landet. ME-skolor finns idag förutom i Bålsta även i Ingelstad, Svalöv, Södertälje, Uppsala, Örebro, Munkedal och Varberg. Totalt är cirka 20 lärare anställda av ME. Planer finns på att växa till mellan tolv och femton skolor, främst behövs en komplettering i norra Sverige. Det skulle innebära att branschorganisationen ME skulle driva en tredjedel av alla gymnasieutbildningar med inriktning mot maskinförare.

– Men det är inget självändamål att just vi ska driva skolorna. Det viktiga är att få till bra utbildningar som kan förse branschen med kompetent arbetskraft. Vem som i slutändan gör det är inte viktigt, säger Magnus Andersson.


LÄS MER: ”Staten måste säkra kvalitén när branscher tar över”

Skolan i Bålsta var den första som togs över av ME och har varit igång i tre år. Upplägget är sådant att kommunen lagt ut all den yrkespraktiska utbildningen till maskinförare på entreprenad till ME. Men de är ingen friskola och får inte göra någon vinst. Går skolan back får däremot ME stå för de slantarna.

– Den dag vi gör vinst ska de pengarna gå tillbaka till kommunen. Vi jobbar åt vår huvudman kommunen, säger Magnus Andersson.


Fredag eftermiddag och stämningen är god bland förstaårseleverna som ska bli maskinförare i Bålsta.
Foto: Johanna Åfreds

Innan gymnasiereformen 2011 var det lättare att finansiera gymnasieutbildningen i och med att kommunen även sålde externa utbildningar till maskinförare.

– Men med lagen om osund konkurrens försvann den möjligheten och det blev väldigt dyrt för kommunen att stå för främst alla dyra maskiner, säger han.

Målet är att ge Sveriges bästa gymnasieutbildning. Standarden på skolorna i landet har varit väldigt ojämn, tycker Magnus Andersson.

– Vi försöker jobba lika i hela landet, har många skypekonferenser och utvecklar en digital plattform för alla våra skolor för att säkerställa det. Vi delar gärna med oss av våra erfarenheter till de andra utbildningarna, det är sådant som de kommunala skolorna inte gör lika gärna eftersom de konkurrerar om elevpengarna.

LÄS MER: Därför blev ME gymnasieägare

Intresset för att gå utbildningen i Bålsta har ökat från åtta förstahandssökande för fyra år sedan till 21 stycken i år. Men de har fortfarande inte fulla klasser med 24 elever.

– Jag upplever ändå att eleverna har blivit mer anställningsbara. Det har varit brist på maskinförare länge men nu har det verkligen stuckit iväg. Det hänger på att det byggs mycket just nu samtidigt som vi har stora pensionsavgångar, säger Magnus Andersson.

Sanningen bakom raset

Sandöbron är den värsta byggolyckan i svensk historia.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/sanningen-bakom-raset-28104

”Hon kände igen honom på kläderna”

Börje Nenzén träffade många av rasets efterlevande.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/hon-kande-igen-honom-pa-kladerna-28105

Norrmalmsregleringens sista pusselbit

Byggarkivet tittar närmare på Kulturhuset.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/norrmalmsregleringens-sista-pusselbit-28100

Åtta robotar som är redo att ta över byggarbetsplatsen

Maskinerna tar plats på bygget.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/atta-robotar-som-ar-redo-att-ta-over-byggarbetsplatsen-28092

Robotar – din nya 
underentreprenör

"Små företag kommer att få det svårt."
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/robotar-din-nya-underentreprenor-28094

”Det blir nya risker 
att ta hänsyn till”

Fem frågor till robotexperten.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/det-blir-nya-risker-att-ta-hansyn-till-28095

Från bollkoll 
till byggkoll

Handboll och hållbarhet med månadens byggare Cecilia Fasth.
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/fran-bollkoll-till-byggkoll-28091

En grön bostadsminister vid styret

Per Bolund om styrmedel, styrstänger och Miljöpartiets styre.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/en-gron-bostadsminister-vid-styret-28086

Företrädarnas tips till Per Bolund

Två tidigare ministrar om bostadspolitiken.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/foretradarnas-tips-till-bolund-28087

Berlingo – liten mästarbil i ny skrud

En bil som förtjänar ett mycket högt betyg enligt Byggindustrins testförare.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/berlingo-liten-mastarbil-i-ny-skrud-28046