Meny
  • Just nu arbetar Eshaq och kollegorna med renoveringen av ett stort garage i Huddinge.
    Foto: Anders Siljevall

Eshaq kan få lämna Sverige efter mejlmiss

Eshaq kan få lämna Sverige efter mejlmiss

Eshaq Azimi från Afghanistan har fått möjligheten att få jobb i en byggbransch som skriker efter arbetskraft. Nu kan ett administrativt misstag leda till att han får lämna Sverige, trots sin fasta anställning som lärling på Dipart.

Det är frukostrast i boden på byggarbetsplatsen i Huddinge där Dipart renoverar ett stort garage. Betongarbetarlärlingen, 19-årige Eshaq Azimi, dricker kaffe med kollegorna, ett glatt gäng med vitt skilda bakgrunder där skrattet sällan är långt borta. Men sedan ett tag tillbaka är stämningen tyngre. Alla märker av att Eshaq har tankarna på annat håll. Nyligen fick han veta att hans ansökan om arbetstillstånd har fått avslag, först hos Migrationsverket, därefter hos Migrationsdomstolen. Svaret från högsta instans, Migrationsöverdomstolen hägrar, men ingen vet när det kommer.

– Jag är på jobbet, men ändå inte. Men arbetskamraterna ger mig energi att fortsätta, säger Eshaq, som är uppenbart modfälld, men ännu inte helt uppgiven.

Eshaq Azimi är orolig inför beslutet från Migrationsöverdomstolen som kan leda till att han får lämna Sverige. Kollegorna stöttar så gott det går. I bakgrunden: Platschefen Ida Thiger. I förgrunden: Momodou ”Modo” Cham, som liksom Eshaq jobbar som betonga
Foto: Anders Siljevall

Det är ett myndighetsmisstag som är orsaken till att han nu riskerar att utvisas till Afghanistan, där han inte har någon familj kvar.

Vi tar historien från början. Som 16-åring tog han sig till fots från hemlandet Afghanistan till Grekland, en vandring som tog 35 dagar. Därifrån tog han sig med tåg till Sverige. Han blev kvar i Stockholm, delade sovplats med en vän i ett åtta kvadratmeter stort förråd. 1 800 kronor i månaden från Migrationsverket och olika svartjobb var hans försörjning.

En stor vändning kom när han följde med sin rumskamrat, Omid, för att få hjälp med att skriva ett CV. Personen som skulle hjälpa till var Jens Hoffmann, vd för byggföretaget Dipart.

– Jag såg snabbt att det skulle gå att göra Eshaq till en duktig betongare, berättar Jens Hoffmann om det första mötet med den afghanske ynglingen. Sedan den dagen har han engagerat sig stort i Omid och Eshaq.

Mötet med Jens ledde senare till att Eshaq fick en sex månader lång provanställning hos Dipart. Det är ett företag med en stor mängd nationaliteter bland sina 140 anställda. Viktigt, menar Jens Hoffmann, är att de som arbetar på Dipart anstränger sig för att lära sig svenska för att alla ska kunna kommunicera på arbetsplatsen. Att hitta tillräckligt med betongarbetare i dagens höga byggkonjunktur är svårt. För Diparts del har jobbannonser inte lett till tillräckligt många sökande.

– Alternativet som många byggfirmor tvingas ta till är att klara bemanningen med mer eller mindre oseriösa bemanningsföretag. Vi vill ju jobba med egen personal eller åtminstone med människor som jobbar under samma villkor som våra anställda, säger Jens Hoffmann.

Att ge människor med sunda värderingar och hög ambition en chans till arbete är en vinst både för personer långt från arbetslivet och för företagen som kan lära upp dem från grunden. Bland Diparts betongare finns erfarna inom branschen,  unga hämtade direkt från skolornas praktiska program och ett tiotal som kommer från oroshärdarna i Syrien och Afghanistan.


Grzegorz Dabrowski, platsbas, och Jens Hoffmann, vd för Dipart.
Foto: Anders Siljevall

Eshaq gjorde bra ifrån sig under provanställningen och fick därefter en fast anställning på Dipart. Nu går han som lärling och utbildar sig till betongarbetare. Anställningen har han fått trots att han inte har ett svenskt personnummer, något som annars är ett stort hinder för nyanlända när det kommer till att skaffa jobb.

– Det är en väldigt svår situation för de här människorna. Om det finns ett pass så är det inlåst hos Migrationsverket, de har inget bankkonto och heller inget personnummer. Det är ungefär precis det vi behöver när vi anställer. Vi måste gå ifrån våra normala rutiner för att bryta den hopplösa spiralen, säger Jens Hoffmann.
Under tiden har pappersarbetet kring Eshaqs ansökan om politisk asyl pågått. Migrationsverket avslog. Därefter avslog Migrationsdomstolen överklagan från Eshaqs advokat. Nyligen kom även avslaget från sista instans, Migrationsöverdomstolen. Efter ett definitivt avslag på asylansökan finns det dock en ytterligare möjlighet, att ansöka om arbetstillstånd hos Migrationsverket. Med en fast anställning på ett seriöst företag med kollektivavtal skulle chanserna att få ett arbetstillstånd vara goda.


Domstolsbeslut skickades fel

Att skicka in ansökan om arbetstillstånd inom de satta två veckorna efter avslaget i Migrationsöverdomstolen skulle bli nästa steg. En ofattbar miss satte dock käppar i hjulet. Och missen var inte Eshaqs, hans advokats eller Diparts. Domstolshandläggaren i Migrationsöverdomstolen som skulle meddela dom till Eshaqs advokat hade gjort detta till fel mailadress. Beslutet kom aldrig fram. Det var först när Eshaqs advokat eftersökte domen som det stod klart att den skickats till fel adress. Handläggaren bad i ett mail om ursäkt för det inträffade och Eshaqs advokat bifogade korrespondensen i ansökan om arbetstillstånd till Migrationsverket – som avslog. Trots förklaringen att felet legat hos en övre instans håller myndigheten fast vid att ansökan har inkommit för sent. Samma sak hos Migrationsdomstolen, som gör samma bedömning.

Och här står Eshaq nu. Beslutet är överklagat till högsta instans, återigen Migrationsöverdomstolen, vars misstag nu kan skicka honom från trygghet och sammanhang i Sverige. När beslutet kommer är osäkert. Asylprocessen var utdragen, men den senaste raden av beslut har kommit snabbt.

Tillbaka i byggboden. Eshaq tittar ner i sin kaffekopp.

– Jag känner mig ledsen. Det påverkar jobbet, hela mitt liv, att jag inte vet vad som kommer hända. Det är väldigt mycket stress, säger han.

Kollegorna märker den tunga sinnesstämningen tydligt.

– Han är inte samma person som tidigare. Eshaq började från ingenting och idag är han jätteduktig. Han är smart och jobbar hårt. Det är skit samma var man kommer ifrån vi vill ha honom för att han är bra, säger platsbasen Grzegorz Dabrowski.


Eshaq Azimi kom till Sverige som 16-åring. Jobbet på Dipart har betytt mycket. Han har fått ett sammanhang, lärt sig bra svenska och kan försörja sig och ha en egen bostad.
Foto: Anders Siljevall

Platschefen Ida Thiger menar också att det har varit en tumultartad period. Det är inte bara Eshaq som påverkas av beslutet.

– Man känner sig så maktlös i situationen. Om en myndighet gör ett misstag tänker man att de ska rätta till det. Vi försöker att förklara vad det är som har hänt, men det verkar inte som att de lyssnar, säger hon.

Utöver att gänget på Dipart är bekymrade för Eshaq som vän och kollega innebär det mycket annat för arbetsplatsen med att förlora en duktig betongare.

– Det är en jättebrist på betongarbetare och varje nyrekrytering kräver resurser, säger Ida Thiger.

Arbetsledaren Anton Lexander fyller i:

– Det är otroligt viktigt att ha fulla lag. Tappar vi Eshaq tar det lång tid att lära upp någon ny, säger han.


Över min döda kropp

Vd:n Jens Hoffmann lägger ner mycket tid och energi för att se till att Eshaq ska få stanna kvar. Det har inte gått att få någon förståelse för argumenten hos de berörda myndigheterna, i den mån de går att nå, så kampen har flyttats över till de traditionella och sociala medierna.

– Men över min döda kropp att de skickar bort den här killen, säger Jens Hoffmann.

För Eshaq har möjligheten att kunna jobba på Dipart betytt mycket.

– Jag var bostadslös och var tvungen att jobba svart. Det var när jag kom till Dipart som jag fick hjälp. Nu har jag fast anställning, en lägenhet, vänner. Allt hade börjat ordna upp sig, säger han.

Det är dags att fortsätta jobba. Trots att det är stressande att inte veta vad som händer i framtiden hoppas Eshaq ändå på det bästa. Uppmärksamheten kring hans fall i media känns ovan, men han märker ett stort stöd både bland kollegorna och många andra som skriver fina ord på sociala medier. Det ger energi att fortsätta. Han blickar framåt och funderar på hur livet ser ut om fem år.

– Det enda som jag saknar nu är ett riktigt personnummer. Jag tror att jag jobbar kvar här. Min pappa är arkitekt och jag tänkte från början att jag skulle studera till det jag med, säger han.

Sanningen bakom raset

Sandöbron är den värsta byggolyckan i svensk historia.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/sanningen-bakom-raset-28104

”Hon kände igen honom på kläderna”

Börje Nenzén träffade många av rasets efterlevande.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/hon-kande-igen-honom-pa-kladerna-28105

Norrmalmsregleringens sista pusselbit

Byggarkivet tittar närmare på Kulturhuset.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/norrmalmsregleringens-sista-pusselbit-28100

Åtta robotar som är redo att ta över byggarbetsplatsen

Maskinerna tar plats på bygget.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/atta-robotar-som-ar-redo-att-ta-over-byggarbetsplatsen-28092

Robotar – din nya 
underentreprenör

"Små företag kommer att få det svårt."
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/robotar-din-nya-underentreprenor-28094

”Det blir nya risker 
att ta hänsyn till”

Fem frågor till robotexperten.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/det-blir-nya-risker-att-ta-hansyn-till-28095

Från bollkoll 
till byggkoll

Handboll och hållbarhet med månadens byggare Cecilia Fasth.
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/fran-bollkoll-till-byggkoll-28091

En grön bostadsminister vid styret

Per Bolund om styrmedel, styrstänger och Miljöpartiets styre.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/en-gron-bostadsminister-vid-styret-28086

Företrädarnas tips till Per Bolund

Två tidigare ministrar om bostadspolitiken.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/foretradarnas-tips-till-bolund-28087

Berlingo – liten mästarbil i ny skrud

En bil som förtjänar ett mycket högt betyg enligt Byggindustrins testförare.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/berlingo-liten-mastarbil-i-ny-skrud-28046