Meny

Det gamla ångkraftverket har nått en ny kokpunkt

Det gamla ångkraftverket har nått en ny kokpunkt

Kittlande åkattraktioner och digital teknik är huvudingredienserna i Västerås nya badanläggning Kokpunkten. Det är stans snart 100 år gamla ångkraftverk som byggts om till actionbad. Nu är Kokpunkten nominerad till Årets Bygge 2015.

Vem minns inte dåtidens trista simbassänger där man som barn lärde sig simma? Badhusen hade hög ljudvolym, var sterilt vitkaklade och de mest spännande inslagen var trampolinerna. Badhuset Kokpunkten i Västerås är raka motsatsen. Det är Sveriges enda actionbad och är häftigare än alla äventyrsbad tillsammans. Här använder man digital teknik och avancerade vattenrutschbanor som ger pirr i magen.

När Ångkraftverket i Västerås byggdes för knappt hundra år sedan gav det energi till industrin. Verksamheten lades ner 1992 och byggnaden kulturminnesförklarades några år senare. Peab köpte fastigheten 1998 och började varsamt renovera tjänstebostäderna till borätter, skola och kontorslokaler. 2004 inleddes arbetet med att skapa en upplevelsepunkt, en ”reseanledning” som vd Håkan Östh, Kokpunkten Fastighetsaktiebolag, uttrycker det.

Tanken var egentligen helt galen, att bygga ett actionbad i en hundraårig byggnad med digital teknik i fuktig miljö. Ingen hade ens vågat tänka tanken. Men Peab såg möjligheten och vågade.

Fastigheten ligger strategiskt vid Mälaren mellan stadsdelarna Lillåudden och Öster Mälarstrand och är i dag en av Sveriges större fastighetsutvecklingsprojekt. Kokpunkten är områdets fjärde genomförda etapp och ska på sikt kompletteras med konferensanläggning, gym, hotell, utställningar med mera, där Peab i varje etapp är initiativtagare, ägare och ansvarig för drift och underhåll. Med omkringliggande byggrätter uppgår hela projektet till 60 000 kvadratmeter.

När Peab skissade på hur badanläggningen skulle utformas var målet att skapa ett bad som inte liknande något annat. Ett första val var att inte anlita någon av de gängse badarkitekterna utan att gå utanför ramarna. Archus i Västerås fick uppdraget att svara för utformningen, vilket blev ett lyckokast. Resultatet är en hög, smal byggnad på totalt 7 200 kvadratmeter varav installationerna utgör endast 2 200 kvadratmeter. Det är ett unikt nyckeltal. Normalt är teknikytorna lika stora som de publika.

Kokpunkten är uppförd med platsgjuten betongstomme som ett hus i huset. Det är byggt på höjden, vilket medför ett badhus i åtta plan, varav merparten av ett plan är, näst intill, en enda stor installationsanläggning med plats för digital teknik, ventilationskanaler, eldragningar, kommandocentral för styrning av den digitala tekniken och för övervakning med 30 övervakningskameror. I teknikutrymmena går rör, kanaler och ledningar kors och tvärs och det hade varit en omöjlighet att klara alla dragningar utan en tredimensionell modell.

– Installationstätheten är extremt hög. För att inte dragningarna skulle kollidera var 3D-modellen ovärderlig. Den gjorde att alla i projektet förstod varandras utrymmesbehov, berättar projektchef Johan Jansson, Peab.

Den digitala tekniken gör det möjligt att ständigt förändra inne i badet. Väggarna badar i skiftande ljus med palmer, sandstränder, vattenfall eller fiskar, i ”biografen” simmar man in i en grotta, som ibland upplevs som ett akvarium, ibland som en söderhavsö. Olika teman inspirerar och skiftar till exempel mellan karibisk miljö och djungelgrönska.

Totalt finns 93 upplevelser av olika slag och det som lockar mest är åkattraktionerna, där de badande susar fram med en hastighet på runt fem meter per sekund. Häftigast är Boomerangen, som kan liknas vid skidbackarnas svarta pist, i Double Racern tävlar man mot varandra i varsin parallell bana och i Black River virvlar man med vattnet ner genom Kokpunkten. Totalt finns 540 meter rutschbana.

Med relaxavdelning, ett flertal bassänger och häftiga attraktioner passar badet de flesta. Därtill är det handikappanpassat och har en så bra reningsteknik att slamvattnet kan släppas ut i Mälaren utan att stans reningsverk belastas.

Projektet har varit utmanande på många sätt och har krävt stort engagemang och förståelse för helheten av alla inblandade. Redan från början insåg både byggherre, utförare och installatörer att här gällde det att samarbeta om projektet skulle kunna genomföras.

– Alla parter satte sig på samma sida av bordet. Transparens och öppenhet gentemot alla inklusive Västerås stad och Länsstyrelsen var ett måste. Tydliga mål i både kvalitet och tid upprättades och vi jobbade som en enad kraft mot samma mål, säger Kokpunktens konceptansvarige Herman Söderqvist.

En annan framgångsfaktor var att platschefen jobbade mycket nära hantverkarna med ett tydligt ledarskap som tog till vara deras hantverkskunnande. Elinstallatören Imtech lät unga, nyutbildade montörer göra installationerna.

– Det var ett modigt val som föll väl ut eftersom de yngre gillar ny teknik och förstår den bättre än äldre arbetskraft, förklarar Peter Bertlin, Imtech.

Badet har inte gamla tiders ekande ljudmiljö tack vare snedställda, vinklade väggar och material med bra akustiska egenskaper.

Produktionskostnaden för Kokpunkten var beräknad till 370 miljoner kronor och när allt var klart hamnade man på det budgeterade beloppet nästan på kronan när. Tiden hölls också, och det med råge. Kostnaderna för bygg respektive installationer hamnar i stort sett lika. På sikt kommer den digitala tekniken att kunna kompletteras till exempel med hologram som gör att spöken kan uppträda vid halloween, hajgap skrämmas med sylvassa tänder eller att en stilla skärgårdsmiljö gör den badande avslappnad.

Kokpunkten i korthet
  • Byggherre: Kokpunkten Fastighetsaktiebolag
  • Entreprenör: Peab
  • Arkitekt: Archus
  • Konstruktör: Sweco
  • Installationssamordning: Hedström & Taube
  • Entreprenadform bygg: Utförandeentreprenad/samverkansentreprenad
  • Produktionskostnad: 370 miljoner kronor exklusive p-platser
Årets Bygge i korthet

Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda tävling. Den är ett samarbete mellan tidningen Byggindustrin och Svensk Byggtjänst. Tävlingen lyfter fram exempel på det bästa sektorn presterar i kvalitet, samarbete, ekonomi och form.

Varje år nomineras totalt 20 projekt. Nomineringarna utgörs av Byggindustrins projektreportage. Vinnaren utses av en expertjury.

Här kan du läsa mer om Årets Bygge 2015, inklusive längre reportage om samtliga nominerade projekt.

Byggbodar var en bristvara våren 2007.

Tillbakablick: Bodbrist på byggena

Uthyrningsföretagen hade fullt upp 2007.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/tillbakablick-bodbrist-pa-byggena-25302
En reklamkampanj skulle få byggarbetarna att sluta röka i byggbodarna.

Tillbakablick: Slutrökt i bodarna

1987 var det dags för byggarbetarna att fimpa.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/tillbakablick-slutrokt-i-bodarna-25301
Katarina Graffman är antropolog med flera uppdragsgivare inom byggbranschen. Att förstå hur människor lever, inte bara hur de säger att de gör, är en viktig faktor för när man vill sätta människan i centrum.

Vill ge humanister plats inom bygg

Katarina Graffman anser att mer krävs för att sätta människan i centrum.
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/vill-ge-humanister-plats-inom-bygg-25256

Goda jobbutsikter i Byggsverige

JM ger högutbildade nyanlända chansen att nå en anställning.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/goda-jobbutsikter-i-byggsverige-25253
Arkitekten och entreprenören Jurrian Knijtijzer provbodde själv sin modul i tre månader för att se om den håller måttet.

Trä ska frälsa holländarna

Starka fördomar hinder för att bygga i ”nytt” material.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/tra-ska-fralsa-hollandarna-25201
I framtiden blir alla produkter råvarubanker. Vi lånar råvarorna från vår planet jorden och lagrar dem i en bank som är produkten, säger arkitekten Thomas Rau.

Ny affärsmodell gör byggnader till materialbanker

Designar för återvinning.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/ny-affarsmodell-gor-byggnader-till-materialbanker-25202
Svante Hagman, ordförande i Sveriges Byggindustrier och affärsområdeschef för NCC Infrastructure.

Har både lokalt och centralt perspektiv

Svante Hagman är Sveriges Byggindustriers nya ordförande.
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/har-bade-lokalt-och-centralt-perspektiv-25160

Nationalmuseum innan öppning

En titt bakom kulisserna på renoveringen av ett kulturarv.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/nationalmuseum-innan-oppning-25164
"Fiat Fullback är verkligen en väl avvägd bil som ger en otrolig väghållning och körglädje”

Äkta körglädje i Fiats nya pickis

"Fullback är verkligen en väl avvägd bil som ger en otrolig väghållning och körglädje."
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/akta-korgladje-i-fiats-nya-pickis-25090
Hållbarhetskonsulten Sofia Nyholm upplever att hon har skaffat sig en massa kunskap och fått ny inspiration sedan hon började jobba med USA:s första höghastighetsjärnväg i Kalifornien. Hon vänder hem till Sverige i sommar och sitt jobb på WSP och har då m

Sofia Nyholm bidrar till att bygga ett hållbarare USA

Bygger landets första höghastighetsjärnväg.
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/sofia-nyholm-bidrar-till-att-bygga-ett-hallbarare-usa-25091