Meny

Byggsats svar på ny utmaning

Byggsats svar på ny utmaning

Bygg mer, bygg snabbt, bygg klimat­smart. Det är en målsättning för regeringens bostadspolitik för att lösa den bostadsbrist som råder i många kommuner. Det nystartade företaget Nordic Cube i Vårgårda har tagit bostadsminister Peter Eriksson (MP) på orden och utvecklat ett nytt bostadskoncept i KL-trä.

En sak som digitaliserings- och bostadsminister Peter Eriksson (MP) har varit tydlig med är att vi måste bygga mer i Sverige. Han har också varit tydlig med att han vill att en ökad andel av de nya bostäder som byggs borde byggas i trä, för klimatets skull – och för att det är en råvara som vi själva har gott om ”vi bor ju i praktiken i vedbod” sa han exempelvis vid ett seminarium under Almedalsveckan i Visby förra sommaren. Han har också varit tydlig med att han önskar se mer av industriellt byggande i Sverige.

\"Målsättningen är att vi ska spotta ur oss fåra sådana här halvor om dagen", säger Örjan Landström och visar på den prototyp som står uppställd i fabriken.
"Målsättningen är att vi ska spotta ur oss fåra sådana här halvor om dagen", säger Örjan Landström och visar på den prototyp som står uppställd i fabriken.
Foto: Nomi Melin Lundgren
Det nystartade företaget Nordic Cube har tagit Peter Eriksson på orden. Företaget ligger precis i startgroparna för att dra igång produktionen av sitt egenutvecklade bostadskoncept med samma namn som företaget.

– Vi är redo att trycka på startknappen. Trä är vår passion. Förhoppningsvis får vi gång det i stor skala, säger Örjan Landström, som är en av ägarna och utvecklarna till bostadskonceptet.

Det var redan för ett och ett halvt år sedan som han satt på kammaren i hemmet utanför Göteborg och började skissa på hur man skulle kunna jobba mer industriellt med KL-trä.

– Jag satt hemma i källaren och funderade och skissade på ett bostadskoncept, berättar han.

I mångt och mycket är det Örjan Landströms ursprungliga idéer som ligger till grund för det bostadskoncept som nu håller på att ta konkret form. När möjligheten att köpa en bostadsfabrik i Vårgårda i sydvästra Sverige uppenbarade sig tvekade Örjan Landström och de övriga delägarna i Nordic Cube inte länge. De hyr fabriken, där företaget Arcaflex tidigare tillverkade bostäder och skolbyggnader med stålkonstruktion, främst åt den norska marknaden, men äger inkråmet.

Foto: Nomi Melin Lundgren
Konceptet är enkelt. Det bygger på fem olika delar i KL-trä, men kan varieras till många olika lägenhetstyper, från enrummare till i princip hur stora bostäder man vill. Kök – och badrum byggs in i samma enhet för att få dessa funktioner samlat.

Även arkitektoniskt kan bostadshusen få olika variation och utseende. De olika delarna kan staplas på varandra och förskjutas på olika sätt för att få en varierad bostad. Ett hus med dessa element kan byggas i max åtta våningar.

– Det är mer som ett legobygge. De punktlaster som blir måste naturligtvis transporteras ner och bäras upp, men det är uttänkt så att det fungerar och inte får några konsekvenser. Alla krav vad gäller brand, ljud och konstruktion med mera är uppfyllda, säger Örjan Landström.

Hittills har han har fått positiv respons på byggsystemet.

– Det roliga är att många arkitekter jag har visat upp systemet för tycker att det är spännande och roligt. Det finns väldigt många möjligheter. Jag har inte räknat ut alla, säger Örjan Landström.

 

Kvalitetsbostäder i trä

Grundtanken är att kunna bygga kvalitetsbostäder, både hyresrätter och bostadsrätter, i trä.

– Vi levererar husen till 95 procent färdiga från fabrik. Vi har tänkt på hela processen, hela kedjan, från hur de enskilda komponenterna kommer till fabriken fram till leverans. Vi vill ha så få delar som möjligt, men samtidigt så stor flexibilitet som möjligt, säger Örjan Landström.

Just nu tycker han att det här är den bästa modellen för att uppnå det även om han säger att företaget vill utveckla sig hela tiden

– Hela vårt sätt att tänka bygger på standardisering – på det sättet kan vi hålla nere kostnaderna. Få komponenter, det är kärnan i den här produkten, säger Örjan Landström.

KL-trä: Användningen tog fart i slutet av 1990-talet
  • Korslimmat trä, KL-trä, är en massiv träskiva av hyvlade brädor som limmas ihop, med vartannat skikt korslagt för ökad formstabilitet och bärförmåga. KL-träskivan består av tre till elva skikt, alltid udda antal, av lameller som limmas mot varandra. KL-trä är formstarkt och har en hög bärighet i förhållande till den egna vikten. KL-trä framhålls ofta som ett miljösmart val eftersom det framställs ur förnyelsebar råvara och tillverkas i en energisnål process. En byggnad som innehåller 60 kubikmeter KL-trä binder drygt 45 ton koldioxid under sin livstid. Det är lika mycket som en ny bensindriven bil släpper ut om den kör 184 gånger mellan Ystad och Haparanda.
  • Utvecklingen av KL-trä satte fart ordentligt i slutet av 1990-talet. Österrike har varit föregångsland både vad gäller tillverkning, framställning och användande.
  • Sedan det åter blev tillåtet att bygga höga hus i trä även i Sverige 1994 ökade intresset för materialet även här.

(Källa: Svenskt Trä)

Hon har målet att bromsa renoveringshetsen

Sofia Meurk arbetar för omredning av bostadsbeståndet.
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/hon-har-malet-att-bromsa-renoveringshetsen-26968

Ultramodernt kommunikationssystem

Imponerande teknik i nya Mercedes-Benz Sprinter.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/ultramodernt-kommunikationssystem-26918

"Vi har en lång historia med oss i bagaget"

Koncernchef Kari Kauniskangas om YIT:s framtid efter förvärvet av Lemminkäinen.
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/vi-har-en-lang-historia-med-oss-i-bagaget-26914

Svenska framgångar i Brexitland

Whites erfarenheter av prefab ses som tillgång av britterna.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/svenska-framgangar-i-brexitland-26916

Bluffakturor – så skyddar du dig bäst

Högsäsong för vilseledande erbjudanden i brevlådan.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/bluffakturor-sa-skyddar-du-dig-bast-26893

Eshaq kan få lämna Sverige efter mejlmiss

Myndighetsschabbel kan leda till utvisning av Dipartlärling
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/eshaq-kan-fa-lamna-sverige-efter-mejlmiss-26885

Heléne Lundmarks nisch – modulhus-entreprenör

Heléne Lundmark satsar på stålmoduler.
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/helene-lundmarks-nisch-modulhus-entreprenor-26854

Tegelarkitektur i fokus vid nya fastighetsinvesteringar

Annons.
Eftersom det är en långtidshållbar, estetisk och totalekonomiskt fördelaktig lösning.
http://byggindustrin.se/sponsrat/bygg-i-tegel/tegelarkitektur-ar-i-fokus-vid-nya-fastighetsinvesteringar-26945

BIM ger viktiga förutsättningar för förvandlingen

Exakt modell har tagit tusentals timmar att skapa.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/bim-ger-viktiga-forutsattningar-forvandlingen-26853

Paris kommer i OS-form med BIM

Området runt Eiffeltornet ska anpassas för tävlingsgrenar.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/paris-kommer-i-os-form-med-bim-26852

"Alla delar av NCC kan göra ett bättre resultat"

Tomas Carlsson om sin nya vd-roll.
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/alla-delar-av-ncc-kan-gora-ett-battre-resultat-26814