Meny
  • Patrik Bremler har byggt lego ända sedan han var barn. Förutom att bygga modeller ordnar han events där barn både får chansen att träffa vuxna legobyggare och själva prova på att bygga. Foto: Patrik Lundin
    Foto: Patrik Lundin

Byggen med små beståndsdelar

Byggen med små beståndsdelar

Alla har en relation till Lego. Så tänkte Gabriel Bremler när han bestämde sig för att starta ett företag som gör lego­modeller av befintliga och planerade byggnader. Såväl Skanska som NCC har köpt flera byggen av Bremlerbrick.

I kontorsbyggnaden på Alviks Strand i Stockholm samsas flera företag om lunchrum, kaffemaskiner och gemensamma utrymmen. Inne på rummen pågår traditionellt skrivbordsarbete, men ibland händer något som får de flesta på kontoret att reagera.

– Vad gör ni, bygger ni lego, brukar de fråga. Och så undrar de vad det ska bli, berättar Gabriel Bremler, som vid det här laget har levererat ett trettiotal legomodeller till fastighetsägare och byggföretag.

Foto: Patrik Lundin

Den som har varit på Centralen i Stockholm de senaste månaderna har kanske sett legomodellen på det pågående Citybananprojektet. Modellen är ett bra exempel på vad Bremlerbricks byggen används till. Här kan allmänheten få en bild av hur det kommer att se ut när allt är klart. Traditionellt har sådana modeller byggts i papper och trä, men 2012 såg den då 22-årige psykologistudenten Gabriel Bremler en potential i att börja tillverka dem i lego i stället.

– Det är en sådan igenkänningsfaktor i Lego. Alla har en relation till det. Man har barn som bygger lego, har byggt med det själv eller har släktingar som har byggt med det. Det bidrar till en fascination för modellerna, förklarar han.

I dag arbetar han heltid med företaget, som också tillverkar mindre modeller av byggnader som företag kan ge bort till anställda och kunder och som även ordnar olika legoevents både för företag och barn. När de större byggena ska göras tar Gabriel Bremler in en extra person i företaget. När han satte ut en platsannons för ett år sedan väckte det stor uppmärksamhet i media, som presenterade det som drömjobbet att bygga lego på arbetstid.

– Det var väldigt många som sökte. Och det beror väl delvis på att annonsen fick så stor uppmärksamhet, berättar Gabriel Bremler.

Foto: Patrik Lundin
Som så många andra byggde han själv lego som barn, men till skillnad från de flesta andra slutade han inte med det när han kom upp i tonåren utan blev i stället en så kallad Afol (adult fan of lego – vuxet legofan). Det händer fortfarande att han bygger lego privat, men det blir förstås mer sällan nu när han bygger så mycket på arbetstid. Han anser inte att han har någon naturlig talang i grunden, utan menar att hans färdigheter att bygga lego grundar sig i hårt slit.

– Du måste öva och bli bättre och bättre, förklarar han.

Ett av de första jobb Gabriel Bremler lyckades sälja in var en beställning från NCC på en 190 centimeter hög modell av det spektakulära bostadshuset Turning Torso i Malmö. Slutprodukten, som är i skala 1:100, vägde 30 kilo och bestod av 25 000 legobitar. Bygget fick stor uppmärksamhet och det ställdes bland annat ut på Tekniska museet i Stockholm innan det slutligen auktionerades ut till förmån för organisationen Barnens rätt i samhället, BRIS.

– Tillsammans med Globen är Turning Torso det svåraste bygget jag har gjort. Det är en sådan komplex byggnad och jag brukar vilja vara så precis som bara möjligt när det gäller skalan. Mest utgick jag från fotografier, berättar Gabriel Bremler.

Modellen över Sveavägen 44 täcker ett helt kvarter och består av 32 000 bitar. Fastighetsägaren berättar att modellen har fått oerhört positiv respons både av hyresgäster och andra besökare.
Modellen över Sveavägen 44 täcker ett helt kvarter och består av 32 000 bitar. Fastighetsägaren berättar att modellen har fått oerhört positiv respons både av hyresgäster och andra besökare.
Foto: Patrik Lundin

Vi tar med oss Gabriel Bremler till Sveavägen 44 i Stockholm, ett kontorshus från 1942 som byggdes om för ett par år sedan. Byggnaden ligger på en av Stockholms kändaste platser, i hörnet Sveavägen–Tunnelgatan, och när vi kommer in i foajén och hittar Bremlerbricks modell kan vi även på den snart hitta guldplattan i gatan som markerar platsen där Olof Palme mördades. Själva bygget täcker ett helt kvarter, med kontorshuset, bostadshuset The corner house och hotellet Miss Clara by Nobis, totalt tre byggnader med olika fasader för en modellbyggare att sätta tänderna i. Nere på Sveavägen rör sig människor, och uppe på taket har Gabriel Bremler fått lägga ned tid på att få till takfönster och planteringar vid takparken. Allt som allt ingår 32 000 legobitar i modellen, som är en gånger två meter stor.

– Det som framför allt var svårt med det här bygget var att det hade så stor volym. Det gjorde det knepigt, berättar han.

Det var ägaren Skandiafastigheter som beställde legomodellen. Företagets fastighetschef Markus Pfister berättar att de hade stor nytta av modellen när de skulle hitta hyresgäster.

– Att vi beställde den så här stor var för att kunna få med detaljer och kunna visa hur det skulle se ut. Det är klart att det finns andra sätt att göra det på, med klassiska modeller, 3D-print eller med virtuell visualisering, men det här kändes som ett lekfullt sätt att göra det på. Dessutom kan det vara svårt att visualisera virtuellt för personer som inte själva är i branschen säger han.

Städer blir säkrare med biofilter

Byggopusvinnaren Johan Nilsson har studerat klimatanpassning.
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/stader-blir-sakrare-med-biofilter-25445
Trapphus som levererats samma dag till projektet Senapsfabriken i Uppsala. Kvarteret Åsikten byggs mitt mellan två HMB Bygg-projekt och logistiken samordnas i Lossningskalendern.

Enkel lösning knäcker nöt

Digital logistikkalender sprider sig som löpeld på NCC
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/enkel-losning-knacker-not-25440
Kvarteret Järnridån i Ängby i Bromma.

Tillbakablick: Rapport från Södra Ängby

Tidningen beskrev ett toppmodernt villaområde 1937.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/tillbakablick-rapport-fran-sodra-angby-25304

Tillbakablick: Byggarna missnöjda med uniformen

Intervjustudie visade upp en missklädd kår.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/tillbakablick-byggarna-missnojda-med-uniformen-25303
Byggbodar var en bristvara våren 2007.

Tillbakablick: Bodbrist på byggena

Uthyrningsföretagen hade fullt upp 2007.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/tillbakablick-bodbrist-pa-byggena-25302
En reklamkampanj skulle få byggarbetarna att sluta röka i byggbodarna.

Tillbakablick: Slutrökt i bodarna

1987 var det dags för byggarbetarna att fimpa.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/tillbakablick-slutrokt-i-bodarna-25301
Katarina Graffman är antropolog med flera uppdragsgivare inom byggbranschen. Att förstå hur människor lever, inte bara hur de säger att de gör, är en viktig faktor för när man vill sätta människan i centrum.

Vill ge humanister plats inom bygg

Katarina Graffman anser att mer krävs för att sätta människan i centrum.
Porträtt
http://byggindustrin.se/artikel/portratt/vill-ge-humanister-plats-inom-bygg-25256

Goda jobbutsikter i Byggsverige

JM ger högutbildade nyanlända chansen att nå en anställning.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/goda-jobbutsikter-i-byggsverige-25253
Arkitekten och entreprenören Jurrian Knijtijzer provbodde själv sin modul i tre månader för att se om den håller måttet.

Trä ska frälsa holländarna

Starka fördomar hinder för att bygga i ”nytt” material.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/tra-ska-fralsa-hollandarna-25201
I framtiden blir alla produkter råvarubanker. Vi lånar råvarorna från vår planet jorden och lagrar dem i en bank som är produkten, säger arkitekten Thomas Rau.

Ny affärsmodell gör byggnader till materialbanker

Designar för återvinning.
Fördjupning
http://byggindustrin.se/artikel/fordjupning/ny-affarsmodell-gor-byggnader-till-materialbanker-25202