Byggande miljömärks trots brandfarliga material
Byggande miljömärks trots brandfarliga material
Att branden i Grenfell Tower i London fick så katastrofala följder hade man kunnat förutse. Många, bland annat Brandskyddsföreningen, har varnat för att användningen av cellplast kan medföra stora risker när brand uppstår. Det är inte första gången brand uppstår i cellplast, det finns ett antal exempel både i vårt land och utomlands.
I Gävle uppstod brand i varuhuset K-rauta den 13 augusti 2006. Hela varuhuset blev rökfyllt mellan tak och golv på endast 2 minuter och 30 sekunder. Isoleringen i varuhuset bestod av frigolit (cellplast). Här fick man en tydlig indikation på att cellplast är ett brandfarligt material.
I Dijon i Frankrike inträffade en brand den 14 november 2010 med 7 döda och över hundra skadade. Byggnaden bestod av ett 9-våningshus som hade cellplastisolering i fasaden.
Vid ett seminarium om brandegenskaper hos isoleringsmaterial för fasader som Fire Safe Europe anordnade i Helsingfors hösten 2016 gjordes ett storskaligt brandtest, ett så kallat ”Room Corner Test”, i finska statens forskningscentrals utrymmen.
Man testade PIR, ett isoleringsmaterial som ofta används i vårt land som har brandklass ”Euroclass E”. PIR stod emot lågorna endast i cirka 50 sekunder. Att använda data från småskaliga försök ger dåligt underlag för att bedöma vad som händer i en verklig situation.
Fullskaletesten i Helsingfors visade att aktuella europeiska teststandarden inte återspeglar isoleringsmaterialens faktiska brandegenskaper när en verklig brandsituation uppstår.
Hur kan man inte ta hänsyn till brandriskerna?
I en intervju med Bengt Wånggren, vd för Sweden Green Building Counsil i Aktuell Hållbarhet den 26 juni 2017, uttalar han: ”Det är viktigt att påpeka att brandsäkerhet inte är ett kriterium i miljöcertifieringarna.” De miljöcertifieringar som avses som inte tar hänsyn till byggnadernas brandsäkerhet är Miljöbyggnad, Breem och Leed. Hur är det möjligt att inte ta hänsyn till brandriskerna med olika isoleringsmaterial vid byggnation?
Byggvarubedömningen, branschens databas som bedömer olika materials användbarhet, varnar inte heller för brandriskerna med cellplastmaterial. Ett sätt att få uppgifter om olika byggmaterials verkliga egenskaper är att låta någon göra en fristående bedömning som kallas EPD (Environmental Product Declaration) av byggmaterialen.
När man kommer till en byggplats där nya hus uppförs är det första man ser travar med cellplast som används i både grunder och som isolering. Nackdelen med att använda cellplast i grunden är att när det blir översvämningar vilket kommer att bli vanligare med klimatförändringarna, så kommer grunden aldrig att bli torr igen därför cellplasten är inte vattentät. Vatten leder energi väldigt bra och detta får till följd att energikostnaden kommer att öka efter en översvämning.
Det finns många hus i vårt land som har cellplast i isoleringen i fasader, tak och inne i byggnader som utgör risk vid brand. När man söker bygglov för att uppföra nya hus kan man begära att man redovisar om man vill använda cellplast i konstruktionen.