Meny

Årets Bygge 2014

Vinnare av Årets Bygge 2014 är Aula Medica

– Det är en enormt stor ära för oss, sa Sten Wetterblad, regionchef på Akademiska Hus, i samband med prisutdelningen på Cirkus i Stockholm den 31 mars. Läs mer här.

Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda tävling. Den lyfter fram exempel på det bästa sektorn presterar i kvalitet, samarbete i projektet, ekonomi och form.


Varje år nomineras totalt 20 projekt.  Nomineringarna utgörs av Byggindustrins projektreportage som du kan läsa här nedanför. Varje vecka under hösten och vintern tillkännager vi en ny nominering. Därefter tar en expertjury vid och utser en segrare.

Juryn för Årets Bygge 2014

Mårten Lindström, fristående konsult (ordförande)
Staffan Åkerlund, tidningen Byggindustrin (sekreterare)
Magnus Everitt, VVS Företagen
Catherina Fored, Sveriges Arkitekter
Per Forsling, Fastighetsägarna Sverige
Erik Hellqvist, Svensk Byggtjänst
Anna Sander, IQ Samhällsbyggnad

Relaterade artiklar

Industrin vävdes ihop till en helt ny stadsdel

En tydlig vision har lett omvandlingen av ett gammalt industriområde i Borås. Nu är Simonsland nominerat till Årets Bygge 2014

Vågräta vindar formar Råås skolbygge

Tidspress, gamla fuktskador och PCB-sanering utmanade när Råå södra skola byggdes om och till. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2014.

Skagershuset visar att trägen vinner

För bostadshuset Skagershuset i Årsta i Stockholm har uthållighet, noggrannhet och omsorg varit melodin. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2014.

Morötter gjorde länkbygget starkt

Vid Östra Länken i Linköping användes morot i stället för piska. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2014.

Trixigt bygge banar väg för framtidens energi

Förgasningsanläggningen Gobigas i Göteborg är den enda i sitt slag i Sverige och i världen. Nu nomineras den första etappen till Årets Bygge 2014.

Nytt landmärke i Visby är rikt på udda vinklar

Kvarteret Dovhjorten samsas köpcentrum och bostäder tack vare tredimensionell fastighetsbildning. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2014.

Facebooks datacenter i Luleå får många likes

Kulturskillnader utmanar när Facebook bygger datacenter i Luleå. Nu är det första delprojektet nominerat till Årets Bygge 2014.

Nu ska trotjänaren över kanalen klaffa i 50 år till

Renoveringen av den 50 år gamla klaffbron vid Danvikstull i Stockholm blev klar tidigare än beräknat. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2014.

Bostadsrättsföreningen som gjorde det omöjliga

Bostäderna på Brännö blev till med hjälp av målmedvetenhet, samarbete och hårt arbete. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2014.

Skruvad aula var byggteknisk utmaning

Glasfasaden på nybyggda Aula Medica i Solna är med sin 33-gradiga lutning något alldeles extra. Nu nomineras aulan till Årets Bygge 2014.

Hållbart hus ska hålla hyresgästerna hemma

Byggherren Eon använder hållbarheten i Västra Hamnen som en testmiljö för olika energilösningar. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2014.

Bygget av Motalabron början på långt uppdrag

Unikt med Motalabron är att bro, drift och underhåll upphandlades samtidigt. Nu nomineras projektet till Årets bygge 2014.

Färgklick i Ö-vik står på avancerad konstruktion

Ting1 i Örnsköldsvik är ett färgsprakande bostadshus med armering som normalt används vid brobyggnader. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2014.

Gammal guldkrage inspiration till nytt gymnasium

Partnering, personligt engagemang och en levande dialog är framgångsreceptet bakom Ållebergsgymnasiet. Nu är projektet nominerat till Årets Bygge 2014.

Betong med järn fick ljuset att flöda

Till Strålbehandlingskliniken i Lund har det bland annat gått åt 5 000 kubikmeter järnmalmsbetong. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2014.

Formmättad arkitektur ramar in Psykiatrins Hus

I Psykiatrins Hus i Uppsala förenas spetsarkitektur med miljöfokus och ett väl utvecklat arbetsmiljöarbete. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2014.

Motigt arenabygge gick i mål med rätt produkt

Arenabygget intill Globen i Stockholm har varit tufft. Men slutresultatet blev riktigt bra och nu är projektet nominerat till Årets Bygge 2014.

Nu vilar vindfångarna på öländsk botten

Tack vare Eons havsbaserade Vindkraftpark Kårehamn producerar nu Öland mer el än ön gör av med. Projektet nomineras till Årets Bygge 2014.

Mamma mia vilken svår väg till färdigt museum

För Abba-museet på Djurgården i Stockholm var resan från tomtköp till färdigställande lång. Nu nomineras museet till Årets Bygge 2014.

Arkitekt drev fram snabbyggt hyresprojekt

Vid Danska vägen i Göteborg har arkitekterna på Semrén Månsson agerat byggherre. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2014.